Csemetéink

Témakörhöz kapcsolódó  további cikkek:

Babavárás magányosan
Babakocsi-divat
Babaruha-mizéria
Gyermekünk álmai
Kedvenc meséink
Kispapanapló
A nagyszülői gondoskodás hatásai
A szülés utáni első hetek
 

Tavaszi elfoglaltságok kisgyerekeseknek
Mit csináljunk esős időben a gyerekkel?
Babakocsival közlekedni a városban
Babára várva
Babaruházatot olcsón
Mire neveli a televízió a gyereket?
Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
Családi értékrendek
Hátfájás a terhesség alatt

Címkék az oldalon: mozgás, fejlesztés, tanulás, gyermekbaba, torna, zene

már pár hetesen is érdemes a játszószőnyeggel megismertetni a pici babát

Miért hasznos a készségfejlesztő babatorna?

Fejlesztő gyakorlatok egész pici kortól

Cikk utoljára frissítve: 2013. május 19.
 

2 hónaposan a baba már szívesen nézelődik, ezért kellemes elfoglaltságot nyújthat a számára az olyan  játszószőnyeg,amelyre akár hasmánt, akár hanyatt fektetve is tehetjük, mert sokféle látnivalót - és később megfogható puha figurákat - kínál.

A babatorna nemcsak egyszerűen mozgásfejlesztő tevékenység, mert a gyermek számára kiváló szórakozást is jelenthet.

Azon túl, hogy a picik szeretik, ha anyjuk foglalkozik velük és élvezik az érintés örömét, a tornáztatást mondókákkal, dalocskákkal is kísérhetjük. Ezáltal a gyerekek zenei hallása, ritmusérzéke is fejlődik.

a baba tornáztatása nem csupán hasznos fejlesztő gyakorlat, de jó szórakozás a kicsinekHa a baba már elmúlt 6 hetes, el lehet kezdeni a tornáztatást. Természetesen nem az izmok növelése a cél, de a picik bélműködésének nagyon jót tesz egy kis átmozgatás, amelynek során jobban megismerkedhetnek a testükkel és a csípőízületeik is fejlődnek. Ráadásul a picik nagyon élvezik is, ha - szeretettel, óvatos, finom mozdulatokkal - átmozgatják, kicsit megdögönyözik őket, a bőrüket megérintik. Az érzelmi életüket már ezzel is megalapozhatjuk - és a nevelés része lehet a napi babatorna-óra is, amelyet akár baba-mama órákra járva másokkal együttesen, de akár otthon is végezhetünk.

A gyakorlatokat játékosan végezzük, a babához beszélve, figyelve a szemét, mozdulatait.  

• Tárjuk szét a baba karjait, majd keresztezve a teste előtt zárjuk össze;
• Emeljük a karját magas-, majd mélytartásba, felváltva is, és mindig mondjuk el neki, hogy pontosan mit is csináltok (pl.: „emeld fel a jobb karodat”) -
közben engedjük hogy megfogja a kezünket, ujjainkat;
• A hanyatt fekvő baba lábát nyújtsuk ki, majd hajlítsuk a hasához;
• Emeljük a bal lábát először a jobb vállához, majd füléhez és ellenkezőleg;
• Hengergessük át a babát hasra, majd vissza;
• Tegyük össze a két talpát, fogjuk meg a térdeit, és lazán nyissuk-zárjuk a behajlított lábacskáit (közben mondókát mondhatunk vagy magyarázzuk el, mit teszünk éppen);
• Hónaljfogással fogjuk meg a babát (a hüvelykujj a mellkasa felső részén támaszt, másik négy ujj legyezőszerűen széttárva a hátát, illetve részben a tarkóját tartsa) és hintáztassuk enyhén jobbra- balra kis emelés- süllyesztéssel;
• Ugyanezzel a fogással engedjük le mélytartásba, majd lendítsük magastartásba.

Ha van lehetőségünk rá, vetkőzzünk le valamelyest, hogy a baba számára hihetetlenül fontos bőrkontaktus még könnyebbé tegye az együtt tornázást.

Az alábbi video segítségével még könnyebb tanulmányozni a babatorna-gyakorlatokat (utána a nagyobbacska gyerekeknek szóló tornáról lesz szó):


Nagyobb gyerkőcöknél a baba-mama torna is ajánlott, így legalább a közösségbe szoktatással sem lesz gond a későbbiekben.

Ladó Ágnes pedagógus akkor kezdett babatorna foglalkozásokat tartani, amikor ő maga is otthon volt kisbabájával, és olyan tevékenységgel szeretett volna foglalkozni, ami nem szakítja el a kicsinyétől hosszú időre. Ő maga az úgynevezett „Csiri-biri babatorna” képviselője, mely Orszáczky Ildikó nevéhez fűződik.


„Pár évvel ezelőtt még Budapesten éltem és épp munkát kerestem, amikor Orszáczky Ildikó pedagógus, a Csiri-biri babatorna megálmodója és összeállítója felkeresett engem, ugyanis foglalkozás-vezetőkre volt szüksége. Egyediségének, érdekességének, és mint utóbb megtapasztaltam, hatásosságának köszönhetően elvállaltam a munkát.” – meséli.

„Már a torna legelején felhívom a figyelmet az ismétlődő gyakorlatra, amit a szülők eleinte ugyan unalmasnak tartanak, de aztán belátják, hogy ez azért jó, mert a gyereknek biztonságérzetet ad. Rövid köszöntő dallal kezdődnek a foglalkozások, majd az egyszerűbb mozgásos gyakorlatok következnek. Egy rövid ideig tartó szaladgálás után lassan előkerülnek a speciális mozgásfejlesztő eszközök: nagylabdák, kislabdák, libikóka, trambulin, tölcsér, alagút stb. Minden eszköznek megvan a maga funkciója, hogy mit fejleszt leginkább, milyen jó hatással van a gyerekre. Egy elcsendesedő résszel zárjuk a tornát, amikor az 1-3 éves kicsik szüleik ölében, kis illóolajjal tenyerükben újra mondókákkal és dalokkal ismerkednek.”

A Csiri-Biri Torna foglalkozásokon fontos szerepet kapnak a nagy- és finommotorikus mozgásokat fejlesztő gyakorlatok, mozgásfejlesztő eszközök, valamint a szülőnek lehetősége van megfigyelni, hogy gyermeke hogyan viselkedik társaságban, hogyan reagál váratlan helyzetekre, kortársaihoz képest megfelelően fejlődik-e a mozgása, hajlandó-e, képes-e irányított gyakorlatokat végrehajtani, valamint figyelmét rövid ideig egy bizonyos dologra összpontosítani. Így az anyukák maguk is láthatják és eldönthetik, hogy a többi gyerkőchöz képest milyen az ő kicsinyük fejlettségi szintje.

A mozgás előnyein túl a játékosan megismert mondókák, versek, dalocskák a gyermekek szellemi fejlődésének alapjait is lerakják és megalapozzák, könnyebbé teszik a későbbi iskolai tanulást.

Tihanyi-Konda Szilvia


A cikk forrásai:

Edzés a babával
Csiri-biri babatorna kicsiknek és nagyoknak
Mi az a Csiri-biri mozgásfejlesztő torna?

Facebook TwitThis IWIW Google

 

  

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

 

 

 

 

vissza a címoldalrabamapa.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!