Csemetéink

Témakörhöz kapcsoló  további cikkek:

Kedvenc meséink
Mit csináljunk jeges időben a szabadban?
Programok a szoba négy falán belül
Fejlesszük gyermekünk képességeit!
Babakocsival közlekedni a városban
Ha nem eszik rendesen a gyerekünk...
Figyelmeztető jelek a szülő számára
Értelmi akadályozottsággal élő gyermekek
 


Túl gyorsan megnövő gyerekek
Mire neveli a televízió a gyereket?
Hogyan neveljünk sikeres gyermeket?
Izolálódó családtagok
Gyerekkel, válás után
Gyermekeink jóléte
Tanmese a családi értékrendekről
Hogyan adjuk át alapvető értékeinket gyermekeinknek?

Címkék ezen az oldalon: család, gyermekszülő mese játék  képesség, fejlesztés

őszi séta eső után - gyermek és szülőesős időben az egyik legjobb elfoglaltság az olvasás - adjunk könyvet gyermekünk kezébe is!Mit csináljunk esőben a gyerekkel?

Tippek rossz időjárás esetére

Cikk utoljára frissítve: 2013. március 9.

Lassan beköszönt a tavasz, s bár volt már néhány meleg, napfényes napunk, az időjárás-előrejelzések szerint a közeljövőben inkább a csapadékos-nyirkos oldalát mutatja meg... Ilyenkor a szülőnek is nehezebb a dolga, ha szeretné csemetéjének hasznos időtöltéseket találni.

Ősztől tavaszig iskolás korú gyermekeinket nap közben lefoglalja a sok tanulnivaló, a kisebbeket pedig az óvodai, bölcsődei nevelők gondozására bízzuk, ha nem maradhatunk otthon velük. De délutánonként, hétvégén végre együtt a család! Ilyenkor a szülő egy kicsit maga is  ismét gyerek lehet, átélheti saját fiatalságát. Gyakran nem árt némi kreativitás. Különösen akkor van szükségünk a szürkeállomány megdolgoztatására, ha rossz az idő, és örökmozgó csemetéinkkel a lakás falai közé szorulunk...

A kellemes időjárást sok család igyekszik esti sétákkal, hétvégi programokkal, kirándulásokkal kihasználni, hogy az együtt töltött időt még értékesebbé tegyék a gyermekeik számára. De mi van akkor, ha éppen esik az eső vagy jeges szél fúj?

Programok a szoba négy falán belül

Annyira szakad az eső vagy a hó, orkán erejű jeges szél tombol és senki nem kívánkozik a szobán kívülre? Nosza, kapjuk elő az építőkockát, legót, vagy akár a  gyurmát, festőkészletet! Például, örökítsünk meg nyáron virágba borult gyümölcsfát, ősszel színes levelekkel teli erdőt, hidegben téli tájat, hóembert... Ez utóbbira íme egy ötlet.

faFát a legkisebbek is könnyedén készíthetnek, ha engedjük, hogy bekenjék festékkel a kezüket és azt használják lenyomatként, az alábbi módon:
- Fessük be a kicsi tenyerét barna festékkel. Kérjük meg, hogy jól tárja szét az ujjacskáit és úgy nyomja rá a kezét a papírra, majd festékes ujjacskájával fessen törzset a fának, majd mossuk a kezecskét.
- Ha a festék megszáradt, ragasztó stifttel kenjük be azokat a részeket, amiket havasnak szánunk, majd szórjuk be ezeket együtt - előbb tálcára helyezve a képet - alaposan kristálycukorral és már készen is van a hófödte fácska!
(Ötlet forrása: csaladinet.hu)

Olvassunk mesét! Adjunk könyvet gyermekünk kezébe: a mese hasznos időtöltés, fejleszti gyermekek képzeletét, koncentrációs képességét., emellett megnyugtatja a gyermeket, segít neki, hogy feldolgozza vágyait, félelmeit.

A mesében az apróság olyan megoldási javaslatokkal találkozhat, melyek segítik őt a saját problémái megoldásában, még akkor is, ha ezek csak az ő elképzelt, sajátos birodalmában léteznek. A mese segítségével jobban megérti saját magát, és egyre inkább másokat is, ami segít neki beilleszkednie a közösségbe.

Ma már arra is lehetőségünk van, hogy hangoskönyvet adjunk csemetéink kezébe - ez pedig a még olvasni nem tudó legkisebbek számára is lehetővé teszi a mesék birodalmában való elmélyülést. Ha nincs időnk a mesét felolvasni, megteheti ezt helyettünk valamelyik szépen csengő hangú nagyszerű színész vagy színésznő.

Társasjátékot is játszhatunk (ma már számtalan játékot terveznek a kisebbek számára is) vagy akár kártyázhatunk, esetleg előkaphatjuk a jó öreg sakktáblát. Ez utóbbi természetesen két emberes, akár a hagyományos sakk vagy esetleg a "malom" vagy más táblás játék a szimpatikusabb.

Ha pedig már minden más játékötletet elvetettünk és mégis a képernyőt választaná csemeténk, ismertessük meg a régi idők igazán kisebbeknek való gyermekműsoraival, meséivel!Hallgassunk vagy nézzünk tehát meséket gyermekeinkkel, unokáinkkal együtt,  és a történetet akár együtt tovább szőhetjük, kiszínezhetjük, vagy éppen megbeszélhetjük, hogyan hatott az apróságokra!

Mese tévé az internetenAz internetnek sok árnyoldala van, de hasznos is lehet: a világhálónak köszönhetően egy-egy linkre kattintva bármikor megtalálhatjuk gyermekkorunk jól ismert meseszereplőt. Mutassuk meg csemetéinknek őket, hátha ugyanúgy megszeretik a kedves báb- vagy rajzfilmfigurákat, ahogy egykor mi is!

Akár mi magunk is készíthetünk fakanálból, maradék rongyokból babát és gyermekeinkkel eljátszhatjuk az ismert meséket, de újakat is találhatun ki együtt, ezzel is fejlesztve képzeletük világát.

Játszhatunk nyomdásat néhány kifaragott krumpli és vízfesték segítségével vagy gyurmafigurákat alkothatunk. Mint a cikk után következő videón látható kisfiú, aki még el is énekelte játék közben kedvenc meséje főcímdalát...

Mit csináljunk hideg időben kint a szabadban?

Ha zimankós az időjárás, akkor is számos kitűnő szabadtéri programot találhatunk, amelyeket a gyerekek nagyon élvezni fognak!

Amikor éppen nincs hó, ellátogathatunk szabadtéri korcsolyapályákra, ahol általában kellemes zene szól, forró gesztenyével vagy forralt borral vagy citromos teával melegíthetjük át magunkat  - ezeknek már az illata, aromája is kellemes és ha később felidézzük a téli eseményeket, a korcsolyázáshoz tartozó jó hangulat is mély nyomokat fog hagyni mindenkiben.

De hogyha esik a hó, még jobb, mert számos jó élményt kínál: hógolyózás, hóember-építés, kirándulás a téli erdőben és még sorolhatnám...

Természetesen a síelést, sífutást, snowboardozást is meg kell említeni, bár ezeknek korlátokat szabnak a természeti adottságok (és talán a pénztárcánk is).
Így ezt kevésbé ad hoc módon űzhetjük, ha órákat kell utaznunk érte - de mivel egy évben többnyire csak néhány hét, hónap áll rendelkezésre e sportok kipróbálására és gyakorlására, ezért mindenképpen érdemes az időt  (és pénzt) rászánni, ha lehetőségünk van rá.

Kinti ötletek esős időre

A pihenés rossz időben is pihenés, a gyerekeknek pedig minden együtt töltött nap élmény. A borús napoknak is megvan a bája, kellemesebbé varázsolhatjuk a csöpögős-vizes időszakokat is!

esőben is vidám programokat találhatunk ki gyermekünkkel

Például esőálló öltözetben sétálós pocsolyavadászatra indulhatunk kicsinyünkkel, vagy ha van vízpart a közelben, szerezzünk be egy zsebpecát egy doboz csontival.

Három éves kortól élvezettel, és kíváncsisággal lógatják be a gyerekek a horgot a mólóról, és a snecik rendszerint negyedórán belül jelentkeznek.
Gyűjtsük őket vödörbe, majd a horgászás végén a gyerekek élvezettel visszadobják őket a vízbe. Lehet kavicsot is dobálni.


eső után, gyermekünk szórakoztatására rendezhetünk csigaversenytSéta közben
mondókákat mondhatunk vagy énekelhetünk gyermekeinkkel, vagy eső után rendezhetünk csigaversenyt: gyűjtsünk vödörbe csigákat, állítsuk őket sorba és nézzük meg, hogy melyik jut messzebb. Lehet rájuk fogadást is kötni.
 

Fejlesszük gyermekünk képességeit!

A kicsik fantáziáját bábozással is erősíthetjük: találjunk ki új meséket együtt!
A nagyobbacskák számára jó időtöltést jelenthet a kirakós játék is.
Ami pedig minden korosztály számára igazán szórakoztató: játsszunk társasjátékot!

Szórakozásnak és képességfejlesztésnek is alkalmasak például a kirakósok és a memóriajátékok, vagy akár játszatunk a bábszínházasdit.
Ehhez egyszerű ujjbábokat vagy fakanálból készült figurákat is használhatunk - sőt, ezeket gyermekünkkel együtt is elkészíthetjük, ami szintén jó szórakozásnak bizonyulhat.

A lényeg: hogy mindenki jól érezze magát, és gyermeke kacagását hallgatva a szülő is feltöltekezve, vidámabban indulhat másnap a munkahelyére!

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Éneklős gyurmázás

 

 

Játék tippek, ötletek az esős napokra:

http://www.gyermekneveles.abbcenter.com/?id=20252&cim=1

Fejlesztő játékok:

http://www.gyermekszoba.com/irodalombirodalom/otlettar.html

Mese linkek:

http://www.bamapa.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1056111

Intenetes oldalak meseprogramokkal:

 http://www.retro.eoldal.hu/oldal/regi-mesek-1

http://egyszervolt.hu/mese

 Facebook TwitThis IWIW Google

 


 
Weblink Linkgyűjtemény, Linkek 

   

 megaport

LinkBank

 

vissza a címoldalrabamapa.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!